چالش های ذخیره سازی اطلاعات در فضای ابری

نحوه ذخیره سازی اطلاعات در فضای ابری : یافتن فضای کافی برای ذخیره ی حجم انبوه اطلاعات در کامپیوتر ، چالش مهمی برای کاربران کامپیوتر محسوب می شود. برخی بر روی دیسکهای هارد بزرگتر سرمایه گذاری می کنند.

برخی از حافظه های جانبی مانند CD استفاده می کنند. بعضی از کاربران بخت برگشته نیز ممکن است تمام فایلهای باارزش قدیمی خود را پاک کنند. تا بتوانند فضای کافی برای ذخیره ی فایلهای جدید داشته باشند. برخی نیز گزینه ی اعتماد به یک ترند در حال رشد ، یعنی ذخیره سازی در سرور ابری و سرور مجازی، را انتخاب می کنند.

ذخیره سازی اطلاعات چگونه اتفاق می افتد ؟

با آنکه با شنیدن نام ذخیره سازی ابری ممکن است مسائلی مربوط به جبهه های هوایی و طوفان و … به ذهن بیاید. اما در واقع ذخیره سازی ابری به معنی یک سیستم ذخیره ی خارجی است که توسط یک شخص ثالث اداره و نگه داری می شود. در این روش ، شما به جای آنکه اطلاعات خود را بر روی هارد کامپیوتر خود و یا یک حافظه جانبی ذخیره کنید.  آن را در یک database جداگانه ذخیره می کنید. و ارتباط بین کامپیوتر شما و این database از طریق اینترنت برقرار می شود.

ذخیره اطلاعات در فضای ابریمزیت های ذخیره سازی ابری

ذخیره سازی ابری به لحاظ ظاهری چند مزیت نسبت به روش ذخیره سازی سنتی اطلاعات دارد. به عنوان مثال، اگسیستم ذخیره سازی ابری به صدها سرور متکی است . از آنجا که گاهی کامپیوترها به سرویس و یا تعمیر نیاز دارند ، باید اطلاعات بر روی چند دستگاه مختلف ذخیره شوند. به این کار ‘ تکرار اطلاعات’ یا (redundancy) می گویند. بدون ‘ تکرار اطلاعات ‘ ، سیستم ذخیره ابری نمی تواند به کاربران تضمین دهد. که هرگاه بخواهند به اطلاعات خود دسترسی داشته باشند. اغلب سیستمها اطلاعات را بر روی سرورها و هاست های مختفی که هر کدام منبع انرژی متفاوتی دارند ، ذخیره می کنند.

بدین ترتیب حتی در صورت قطع برق یک سرور ، کاربران می توانند به اطلاعات خود دسترسی داشته باشند. اگر اطلاعات خود را در سرور ابری و سرور مجازی ذخیره کنید، می توانید از هر نقطه ای که اتصال اینترنت در اختیار داشته باشید و به آن اطلاعات دسترسی پیدا کنید. برای ذخیره سازی و بازیابی اطلاعات خود نیازی به همراه داشتن ابزار ، حافظه ی جانبی و یا استفاده از همان کامپیوتر اصلی خود ندارید. در صورت استفاده از یک سیستم ذخیره سازی مناسب، حتی می توانید امکان دسترسی دیگران را به این اطلاعات فراهم کنید. و بدین ترتیب می توانید یک پروژه ی شخصی را به یک کار مشارکتی تبدیل کنید.

بنابراین ذخیره سازی ابری مفید و مناسب است و انعطاف پذیری شما را افزایش می دهد . اما این سیستم چگونه کار می کند؟

مبانی اولیه ذخیره سازی ابری

صدها مدل مختلف سیستم ذخیره سازی ابری وجود دارد. بعضی از این انواع مخصوص ذخیره ی یک مورد خاص ، مثلاً عکسهای دیجیتال یا پیامهای ایمیل هستند. در انواع دیگر می توان اشکال مختلف اطلاعات دیجیتال را ذخیره کرد. بعضی از سیستمهای ذخیره ی ابری کوچکند ، اما برخی چنان بزرگند که دستگاههای فیزیکی آنها فضای یک انبار را به طور کامل پر می کنند. به فضایی که در حقیقت محل انجام ذخیره سازی ابری است ، data center می گویند.

در ساده ترین سطح، سیستم ذخیره سازی ابری به یک سرور با دسترسی به اینترنت نیاز دارد. کاربر ( مثلاً کاربری که مشترک سیستم ذخیره سازی ابری شده است) یک کپی از فایلهای مورد نظر را از طریق اینترنت برای سرور می فرستد. و این سرور اطلاعات این فایلها را ضبط می کند. هر وقت که کاربر قصد بازیابی آن اطلاعات را داشته باشد، از طریق یک رابط تحت وب به سرور دسترسی پیدا می کند. پس از دسترسی، یا سرور اطلاعات را مجدداً برای کاربر ارسال می کند و یا اینکه به کاربر اجازه می دهد که اطلاعات خود را بر روی همان سرور تغییر بدهد.

سیستم ذخیره سازی

سیستم ذخیره سازی ابری به صدها سرور متکی است . از آنجا که گاهی کامپیوترها به سرویس و یا تعمیر نیاز دارند. باید اطلاعات بر روی چند دستگاه مختلف ذخیره شوند. به این کار ‘ تکرار اطلاعات’ یا (redundancy) می گویند. بدون ‘ تکرار اطلاعات ‘ ، سیستم ذخیره ابری نمی تواند به کاربران تضمین دهد که هرگاه بخواهند به اطلاعات خود دسترسی داشته باشند. اغلب سیستمها اطلاعات را بر روی سرورها و هاست های مختفی که هر کدام منبع انرژی متفاوتی دارند ، ذخیره می کنند. بدین ترتیب حتی در صورت قطع برق یک سرور ، کاربران می توانند به اطلاعات خود دسترسی داشته باشند.

کاربران سیستم ذخیره سازی ابری نگران اتمام فضای ذخیره سازی نیستند. آنها از سیستم ذخیره سازی ابری به عنوان راهی برای ایجاد نسخه پشتیبان اطلاعات استفاده می کنند. اگر اتفاقی برای سیستم کامپیوتری کاربر بیفتد ، اطلاعات در یک فضای خارجی حفظ می شوند.

نمونه هایی از ذخیره سازی ابری

صدها عرضه کننده ی سیستم ذخیره ابری در دنیای وب وجود دارد و به نظر می رسد. که این تعداد هر روز بیشتر می شود. به نظر می رسد که هر روزه هم تعداد شرکتهای رقیب برای عرضه ی خدمات ذخیره سازی ابری و هم حجم ذخیره سازی ارائه شده از سوی هر شرکت ، افزایش می یابد.

ممکن است با نام تعدادی از شرکتهای عرضه کننده ی سرویس ذخیره سازی ابری آشنا باشید. اما ندانید که این شرکتها این سرویس را نیز ارائه می کنند. اسامی تعدادی از شرکتهای مشهور که برخی از اشکال سرویس ذخیره سازی ابری را ارائه می کنند، عبارتند از :

  • Google Docs

امکان آپلود فایلهای doc ، صفحه گسترده و اسلاید را در سرور گوگل به کاربر می دهد. همچنین کاربر حتی می تواند اسناد را منتشر کند ، به گونه ای که دیگران می توانند آنها را بخوانند و حتی ویرایش کنند ، که به این معنی است که Google Docs یک نمونه از رایانش ابری نیز هست.

  • سرویس های ایمیل مانند Gmail ، Hotmail و Yahoo!Mail

پیامهای ایمیل را در سرورهای خود ذخیره می کنند . کاربران از طریق کامپیوترهای مختلف و یا هر وسیله ی دیگری که به اینترنت وصل می شود ، می توانند به ایمیل خود دسترسی داشته باشند.

  • سایتهایی همچون ّFlicker و Picasa

میلیونها عکس دیجیتال را در خود ذخیره دارند. کاربران می توانند با آپلود مستقیم عکسهای خود در سرور ابری و VPS خدمات رسان این سایتها ، به صورت آنلاین برای خود آلبوم دیجیتال درست کنند.

  • YouTube

هاست میلیونها فایل ویدیوئی آپلود شده توسط کاربران است.

شرکتهای هاستینگ مانند StartLogic ،HostMonster ،  GoDaddy  و novinhost

فایلها و اطلاعات لازم برای وب سایت های کاربران را ذخیره می کنند.

  • سایتهای شبکه های اجتماعی نظیر Facebook و MySpace

به کاربران اجازه می دهند که تصاویر و یا سایر محتواها را در این شبکه ها قرار دهند. تمام این محتواها در سرورهای سایتهای مربوطه ذخیره می شوند.

  • سرویس هایی مانند Xdrive ، MediaMax و StrongSpace و MEGA

فضای لازم برای ذخیره ی انواع داده های دیجیتال را در اختیار کاربران قرار می دهند.

برخی از سرویس هایی که به آنها اشاره شد ، رایگان هستند. گروهی برای ذخیره ی یک حجم مشخص مبلغ ثابتی دریافت می کنند و تعدادی نیز بر حسب میزان ذخیره ی مورد نیاز کاربران هزینه های بیشتری دریافت می کنند. در مجموع ،با ورود شرکتهای بیشتر به این صنعت ، قیمت ذخیره سازی آنلاین کاهش یافته است. حتی تعدادی از شرکتهایی که در قبال ذخیره ی اطلاعات دیجیتال مبلغی دریافت می کردند، حداقل مقدار مشخصی از این کار را به صورت رایگان انجام می دهند .

آیا میزان تقاضای ذخیره سازی اطلاعات موجود در بازار بقدری هست که تمام این شرکتها به این بازار وارد شوند؟ برخی تصور می کنند اگر فضایی برای ذخیره سازی وجود داشته باشد ، کسی آن را پر خواهد کرد. برخی دیگر نیز تصور می کردند که این صنعت برخلاف آنچه که در انفجار حباب dot-com در سال ۲۰۰۰ رخ داد ، محکوم به شکست است. باید صبرکرد و دید.

مشکلات ذخیره سازی ابری اطلاعات

بزرگترین نگرانیهای موجود در ذخیره سازی ابری ، پایایی و امنیت هستند . بعید است که کاربران بدون داشتن تضمین برای آنکه هر زمان که بخواهند بتوانند به اطلاعاتشان دسترسی داشته باشند و کس دیگری هم به اطلاعات آنها دسترسی نداشته باشد ، فایلها و اطلاعات خود را در اختیار یک شرکت دیگر بگذارند.

اغلب سیستمها برای حفظ امنیت داده ها از ترکیب چند تکنولوژی با هم استفاده می کنند. تکنولوژیهایی مانند :

  • رمزگذاری

که به معنی استفاده از یک الگوریتم پیچیده برای رمزگذاری اطلاعات است، برای رمزگشایی فایلهای رمزگذاری شده ، کاربر نباز به داشتن کلید رمز دارد، با اینکه امکان کرک اطلاعات رمزگذاری شده وجود دارد ، اما بیشتر هکرها قدرت پردازشی لازم برای شکستن رمز فایلهای رمزگذاری شده را ندارند.

  • استفاده از فرایند تأیید هویت

البتهنیاز به ساختن نام کاربری و کلمه عبور دارد .

  • استفاه از شیوه های صدور مجوز

که در آن مشتری لیستی از کسانی که اجازه ی دسترسی به اطلاعات ذخیره شده در سرور ابری را دارند ، تهیه می کند. بسیاری از شرکتها چند لایه سطح دسترسی مجاز دارند. به عنوان مثال، ممکن است یک کارمند جزء دسترسی بسیار محدودی داشته باشد ، اما مسئول منابع انسانی شرکت دسترسی گسترده ای به فایلهای ذخیره شده داشته باشد.

حتی با وجود این اقدامات امنیتی ، خیلی ها در مورد آسیب پذیری اطلاعاتی که در یک مرکز ذخیره ی جدا از سازمان خود ذخیره می کنند ، نگرانند. همیشه این امکان وجود دارد که یک هکر راهی برای دستیابی به این اطلاعات پیدا کند. این امکان هم وجود دارد که هکرها دستگاهی را که این اطلاعات بر روی آن ذخیره شده اند ، را به سرقت ببرند. ممکن است یک کارمند ناراضی با استفاده از رمز کاربری مجاز خود ، اطلاعات را تغییر دهد یا نابود کند. شرکتهای ذخیره سازی ابری برای به حداقل رساندن احتمال سرقت و یا تخریب اطلاعات ، مبالغ هنگفتی را صرف انجام اقدامات امنیتی می کنند.

بی ثباتی و پویایی سرور ابری

نگرانی دیگری که در مورد ذخیره سازی ابری وجود دارد ، پایایی ، درست به اندازه ی مسئله ی امنیت ، اهمیت دارد . یک سیستم ذخیره سازی ابری بی ثبات ، می تواند مشکل ساز شود. هیچ کس تمایلی به ذخیره ی اطلاعات خود در سیستمی که احتمال نابودی آن می رود ، ندارد ؛ همچنین هیچ کس به شرکتی که ثبات مالی ندارد، اعتماد نمی کند. با اینکه بیشتر سیستمهای ذخیره سازی ابری سعی کرده اند که با استفاده از تکنیک redundancy ، این مشکل را برطرف کنند ، اما هنوز هم این احتمال وجود دارد. که کل سیستم از کار بیفتد و کاربر هیچ راهی برای دسترسی به اطلاعات ذخیره شده نداشته باشد.

نوین هاست بار نوین شماست

شهرت و وجهه ی عمومی سیستم های ذخیره سازی ابری می تواند سبب نابودی یا حیات آنها شود. هدف اصلی هر شرکت آن است که امن ترین و مطمئن ترین سرویس های ممکن را به مشتریان خود ارائه کند. اگر شرکتی نتواند این انتظارات اولیه ی مشتریان را برآورده کند ، شانس چندانی برای ادامه ی کار نخواهد داشت.

نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *